E-Mail: contact@dinarsite.com
Kuala Lumpur, Malaysia.
BM

Sejarah Dinar Iraq

Seperti Iraq, dinar juga mempunyai sejarah yang berwarna-warni. Apabila kita bercakap tentang dinar adalah penting untuk membezakan antara Dinar Kuwiati, Jordan dinar, dinar Iran, dinar Iraq lama dan dinar baru Iraq.

Kuwait, Jordan, dan dinar Iran tidak berkaitan dengan dinar Iraq dalam apa-apa cara selain daripada nama mereka. Dinar Iraq yang lama pertama kali dicipta pada tahun 1931. Nilainya telah terikat secara langsung kepada Paun Sterling British, dan, sebenarnya, telah dicetak di pudina yang terletak di United Kingdom.

Sebelum pengenalan dinar, mata wang rasmi Iraq adalah Rupee India yang bertarikh kembali kepada penjajahan British Iraq sepanjang tempoh perang dunia dari 1931 hingga 1947. Pada masa ini dinar telah dicetak dan diedarkan oleh lembaga mata wang Dinar Iraq, walaupun, tali leher pound Sterling masih di tempatnya.

Selepas revolusi 1958 Iraq, atau coup d'etat, sambungan ke pound Sterling terputus dan dinar yang didagangkan pada kadar yang lebih tinggi untuk masa yang singkat, kemudian menjunam.

Selepas serangan pertama AS ke atas Iraq pada tahun 1991, kerajaan Hussein mula mencetak nota kertas murah dalam kuantiti yang terlampau. Pra-1991 nota, yang dipanggil 'Dinar Swiss', kerana mereka telah dicetak di atas kertas berkualiti tinggi di Switzerland, kekal sebagai mata wang rasmi wilayah Kurdis Iraq untuk satu tempoh masa.

Semasa rejim Saddam, Saddam memutuskan untuk mencuba dan menetapkan kadar pertukaran dirinya kepada ringgit sedikit lebih daripada $ 3 satu dinar $ 1. Ini sudah tentu tidak diterima oleh pasaran dan hanya boleh didapati kepada mereka yang rapat kepada Saddam.

Malangnya, ini adalah apa yang kebanyakan Peniaga Dinar Iraq cuba bermain atas. Mereka cuba mendapatkan anda untuk membeli ke dalam dusta bahawa Dinar adalah pada satu masa secara terbuka didagangkan pada kadar pertukaran beberapa yang luar biasa dan ia akan berada di sana lagi.

Nilai mata wang dengan pantas menjunam dan sokongan pasaran bebas Dinar Iraq runtuh.

Masukkan Dinar Baru

Sejurus selepas Saddam Hussein disingkirkan daripada kuasa, Majlis Iraq yang baru dibentuk Pentadbiran dan Pejabat bagi Pemulihan dan Bantuan Kemanusiaan dicetak lebih daripada preinvasion

250-dinar nota sebagai penyelesaian jangka pendek untuk menjaga ekonomi mengalir dengan lebih lancar mengingati keadaan. Dalam tempoh 15 Oktober, 2003 dan 15 Januari, 2004, Pihak Berkuasa Gabungan Sementara mula mencetak dan mengedarkannya Dinar Iraq baru. Versi ini ialah wang kertas yang benar-benar moden dengan langkah-langkah anti-penipuan dan anti-pemalsuan terbaru yang dibina di, dan tiada bandingan Saddam Hussein di mana-mana bahagian nota.

Kerajaan sementara Iraq yang baru membenarkan warganegara untuk menukar dinar Switzerland mereka pada kadar satu-satu.

Penciptaan dinar baru ini membolehkan bank Negara Iraq (CBI) untuk memulakan proses membina dasar monetari bunyi yang direka untuk menggalakkan perbankan dan pelaburan dalam infrastruktur negara. Ia adalah kerja bank pusat untuk menjalankan lelongan mata wang yang mewujudkan nilai dinar Iraq. Dinar baru telah menikmati beberapa jumlah penghargaan sejak diperkenalkan dan spekulator mata wang berharap trend ini berterusan.

Dinar Iraq Baru

Bermula 15 Oktober 2003 matawang baru Iraq yang dikenali sebagai 'dinar baru Iraq' mula menggantikan 'lama Iraq dinar', dan mata wang yang digunakan di Utara Iraq, 'dinar Iraq swiss'. Dinar Iraq yang baru mencipta mata wang tunggal yang digunakan di seluruh Iraq. Sejak pengeluaran dinar Iraq yang baru, permintaan antarabangsa untuk dinar Iraq yang baru telah terus meningkat.

Mengapa membeli Dinar Iraq?

Iraq kedudukan sebagai merupakan penyimpan rizab minyak kedua terbesar di dunia, dengan 95 peratus daripada pendapatan Iraq datang dari minyak dieksport. Walaupun di tengah-tengah huru-hara, skandal dan keganasan fizikal, dinar Iraq telah berjaya untuk menghargai sebanyak 25 peratus dalam nilai. 'Semua masa yang rendah' ​​rayuan dinar Iraq kepada pelabur sofistikated. Pelabur ramai yang sedar bahawa mereka membeli dinar Iraq di peringkat pascaperang; Oleh itu, ia telah menawan spektrum yang lebih luas. Sesiapa sahaja mampu membeli dinar, tidak kira jika mereka adalah pelabur besar atau kecil.

Sejarah dan fakta

Sebelum perang dinar Iraq yang dijual untuk lebih $ 3 AS. Ramai yang percaya Dinar dengan jauh meningkat apabila memperkenalkan forex (pertukaran mata wang asing) Iraq duduk di atas dunia meningkat kedua terbesar minyak mata wang rizab tidak luar biasa kerana anda akan berfikir apabila permusuhan antara Iraq dan Kuwait telah berakhir, satu Dinar Kuwait nosedived untuk 10 sen bagi setiap Dinar.

Dinar Iraq 25,000 (25k) - Series  Year 2003 To 2013

Dinar Iraq Tahun 2003 Series

Dinar Iraq

Dinar Iraq Tahun 2004 to 2010

Dinar Iraq

25,000  Dinar Iraq Tahun 2013

Dinar Iraq

Iraqi dinar security features

Dinar Iraq ciri-ciri keselamatan 25,000 (25k)-2003

Iraqi dinar security features

Dinar Iraq ciri-ciri keselamatan 25,000 (25k) -2003 to 2010

Iraqi dinar security features

Baru Dinar Iraq ciri-ciri keselamatan 25,000 (25k)-2013 terkini

Iraqi dinar security features

Signature: Governor,Central Bank of Iraq